Elle müdahalenin mümkün olmadığı büyüklükte yangınların meydana gelme riskine karşı, yangını hızlı bir şekilde tespit eden ve başlamadan önce söndüren ve aynı zamanda çevreye uyarı gönderen sistemlere otomatik yangın söndürme sistemleri denir.
Bu anlamda işyeri ve ev gibi yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğu alanlarda güvenli bir ortam sağlamakla yükümlüdürler.
Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?
Yangın söndürme sistemleri ortama yerleştirilen reseptörler sayesinde yangın başladığı anda çevreyi uyaran ve zaman kaybetmeden müdahale eden sistemlerdir. Basit yapılara uygulanabildiği gibi kompleks yapılar için de iyi bir seçenektir. İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarının uygulandığı iş yerleri için olmazsa olmaz sistemlerdir. Bu sistem sayesinde işyerinde oluşabilecek çok sayıda iş kazası önlenebilir.
İnsanların başlayan her yangını anında fark etmesi mümkün değildir. Fiber optik kablolar, telefon kabloları ya da elektrik kablolarından kaynaklanan yangının başlangıcında anlaşılması oldukça zordur. İnce kablo yanmaya başladıktan bir süre sonra ancak alevler büyüdüğünde fark edilebilir. Böyle bir durumda söndürme çalışmalarının geç başlaması; yangının büyümesine ya da patlamalara neden olabilir. Tüm bu korkutucu senaryoları yaşamamak için yangın söndürme sistemlerine ihtiyaç vardır. Sistem sayesinde yangına doğru zamanda ve doğru şekilde müdahale etmek mümkün olur.
Nasıl Uygulanır?
Sistem uygulanmadan önce alanın tanınması amacıyla etüt çalışması yapılır. Bu sayede alanın büyüklüğü, net kapasitesi, içerisinde yer alan ürünler ve binanın fiziksel yapısı tespit edilir. Buna göre hangi tip yangın söndürme sisteminin uygulanacağı belirlenir. Etüt çalışması sonrasında alınan kararlar sizinle paylaşılmalıdır.
Formec Mekanik olarak alanında deneyimli teknik kadromuzla yangın söndürme sistemleri kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Sektörde edindiğimiz deneyimlerle farklı alanlarda bile etkili çözümler sunuyoruz. Sistemi monte etmeden önce TSE standardına göre alanda inceleme yapıyoruz. Bu aşamada gaz sızıntısı varsa anında müdahale edilmesi için gereken çalışmaları başlatıyoruz. Böyle bir çalışma yapmamız riskleri tespit ederek sistemi daha güvenli bir alana kurmamızı sağlıyor.
Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?
Yangın söndürme sistemlerini gazlı, sulu(spinkler) ve köpüklü olmak üzere üç gruba ayırabiliriz. Bu sistemlerin amacı aynı olsa da aralarında bir takım farklılıklar bulunur. En uygun sistemi seçebilmek için farklılıklar hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.
Gazlı yangın söndürme sistemleri, FM200, Novec 1230, karbondioksit gazlı ya da inert gazlı söndürme sistemlerinden oluşur. Bu sistemler davlumbazların altına ya da iç kısımlarına ve büyük boyuttaki kablo kabinlerinin içine uygulanabilir. Bu alanlar yangın başladığında fark edilmesi zor alanlar olmasına rağmen etkili sonuçlar verir.
Sulu yangın söndürme sistemleri, bu sistem “spinkler” adıyla da bilinir. Otomatik bir sistem olduğundan manuel olarak ulaşılması zor alanlar için iyi bir alternatiftir. Yangını tespit eden sistem hızlı bir şekilde müdahale ederek yangının büyümesine izin vermez. Bu sayede alanda hasarının meydana gelmesinin önüne geçilmiş olur.
Köpüklü yangın söndürme sistemleri; ateş varlığında patlayabilecek kimyasalların bulunduğu ortamlar için tercih edilir. Sistem içerisinde bulunan kimyasal köpük, yanıcı madde üzerinde bir örtü tabakası oluşturarak oksijenin ve ısının içeri girmesini önler ve ortamın sıcaklığını düşürerek yangın sırasında alev alacak kimyasalları kontrol altında tutar. Uçak depoları, yakıt istasyonları ve petrokimya işletmelerinde bu söndürme sistemi sıklıkla tercih edilir.
Bunlara ek olarak şu yangın söndürme sistemleri de vardır;
- Davlumbaz Yangın Söndürme Sistemleri,
- Araç Söndürme Sistemleri,
- FE25 Gazlı Söndürme Sistemleri,
- Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri,
- Tozlu Söndürme Sistemleri,
- Pano İçi Mikro Söndürme Sistemleri,
Yangın Söndürme Sistemleri Fiyatları
Yangın söndürme sistemleri fiyatları seçilecek sistem çeşidine, uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne ve istenilen ekstra özelliklere bağlı olarak hesaplanacaktır. Formec Mekanik olarak sistem seçimi, kurulumu ve sonrasında yanınızda oluyoruz. Yangın söndürme sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.